Meksikolainen papusoppa

 

1 punasipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1 tlk kidneypapuja (tomaatti-chilikastikkeessa)
1 tlk ruskeita papuja
150 g chorizo-makkaraa
2 rkl öljyä
1 tl chilijauhetta (tai loraus chilikastiketta) tai ½ tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
2 laakerinlehteä
pieni purkki tomaattipyreetä
8 dl vettä
1 lihaliemikuutio/fondi

Juustoraastetta, 1 pussi nachoja
(soijaa, ruokakermaa)

Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulin kynnet. Huuhtele ja valuta pavut (ei jos käytät papuja tomaatti-chilikastikkeessa). Soseuta puolet pavuista perunasurvimella, jätä loput kokonaisiksi. Silppua chorizo pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipuleita hetki. Lisää mausteet, chili, laakerinlehdet ja tomaattipyree. Kaada joukkoon vesi ja murenna mausteeksi lihaliemikuutio. Anna hautua hetki kannen alla. Lisää hienonnetut pavut ja sekoita huolellisesti. Kun seos on tasaista, lisää kokonaiset pavut ja chorizopalat. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa juustoraasteen ja nachojen kanssa.

Mikäli haluat keittoon lisää tulisuutta, halkaise kaksi vihreää chiliä, poista siemenet ja hienonna. Lisää kattilaan yhdessä sipulien ja mausteiden kanssa. Toisaalta, jos haluat ruuasta lempeämpää, lisää keittoon Valion 3-juuston ruokakermaa (10%).

Jos haluat keittoon tukevuutta, lisää 2-3 raastettua porkkanaa, silputtua lehtikaalia, paloiteltuja sieniä ja kivettömiä oliiveja. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmenneet.

Vinkki; vaihdoin tomaattipyreen purkilliseen (yrttiseen/valkosipuliseen) tomaattimurskaan ja lisäsin keittoon 1-2 dl punaisia linssejä.

 

Kommentit

Suositut tekstit